Can Decreix

(castellano, english)

És una posta del decreixement, un centre d’art, d’investigació, un refugi de decreixement, un lloc per a la transformació (de fruita, de verdura, de societats). Un espai on admetre els límits i a la vegada qüestionar-se les fronteres. Un lloc fora de la ciutat que no pretén, malgrat tot, conquerir espais verges.

Can Decreix és a Cervera dela Marenda (Cerbère, Llenguadoc-Rosselló), enclavament fronterer, shrinking village , terra de cactus, creuament de llengües, inici i final dels Pirineus, a prop d’un penya-segat de més de dos-cents metres d’alçada. Físicament es distribueix en  tres cases, entre mar i montanya, entre Espanya i França (o entrela Catalunya Surila Catalunya Nord), al pas dels viatgers. És un espai tan obert com connectat amb el seu entorn local.

Neix per a posar en pràctica diverses estratègies de decreixement: simplicitat voluntària, pensar i realitzar treballs d’investigació, fer-hi trobades i organitzar actes polítics i artístics. Des d’organitzar conferències i tallers sobre temes diversos (com ecologia pràctica i teòrica) fins a preparar una marxa en bicicleta. D’aquesta manera, les activitats públiques i polítiques convergeixen.

És un lloc per viure i compartir fent un impacte mínim a la natura i amb un consum reduït d’energia i materials. És un lloc per implementar i impartir tallers sobre sistemes de reutilització de l’aigua, cuina solar, nevera i rentadora sense electricitat, aprofitament del vent, reparació de bicicletes, costura, cistells…

Té vinyes (el raïm és característic al Llenguadoc-Rosselló), a més a més d’oliveres i terrasses per a fomentar l’agricultura ecològica. Permet experimentar amb la producció d’aliments més naturals, utilitzar plantes salvatges, plantar un bosc comestible, desenvolupar processos de fermentació i d’assecat de fruita i verdura.

La investigació té el seu lloc a Can Decreix. És un entorn tranquil per pensar, reflexionar i escriure sobre temes polítics, socials, ecològics. La seva ubicació a Cerbère, a la frontera hispanofrancesa, la fa testimoni del procés d’enfonsament dels treballs basats en el transport ferroviari i el trasbordament de producció per al comerç. Un procés que ens permet explorar el transport, el comerç i el treball en un context de decreixement. Per buscar solucions a la crisi, per salvar la línia del tren.

Can Decreix vol acollir també activitats artístiques: dansa, teatre experimentació amb el disseny i els jocs . Cerbère, amb la seva infraestructura de túnels i la immensa estació de tren al bell mig del poble, ofereix moltes possibilitats per a propostes creatives .

A Can Decreix s’hi combinen de manera especial mar i platges silvestres, roques i camins que recorren la costa i la montanya. Una de les activitats futures serà organitzar sortides d’estil decreixement  per la natura, i explorar l’entorn del mar i els últims baixants dels Pirineus.

Can Decreix funcionarà també com a espai a compartir (els voluntaris hi seràn benvinguts) i petit refugi de decreixement per a viatgers de pas per Cerbère.

Posts relacionats :

5 Respuestas a “Can Decreix

  1. Pingback: Crònica de les jornades a Can Decreix | decreixementacampadabcn

  2. Pingback: Ecotopia Biketour Wintermeeting | decreixementacampadabcn

  3. Fantàstic que existeixi Can Decreix i que s’organitzin totes aquestes activitats!! Teniu tota mena d’edats o sou tots joves?? M’agradaria saber-ho. Gràcies, LB

  4. Pingback: Noves Jornades de treball del 27/04 al 1/05, Can Decreix | decreixementacampadabcn

  5. Pingback: Nou taller a Can Decreix. Capes terra i estructura de fusta de l’1 i al 15 d’agost. | decreixementacampadabcn

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s