Galería

Sobre tecnologia..en context del cogrés mundial del mòbil…BCN 27F-1març

[CAT]L’hipnòtic efecte del fantàstic mòbil

Examinem ara un mòbil. Una simple pressió sobre el botó de trucada i en uns instants estàs comunicant amb algú en un mateix espai de temps, però potser en un molt llunyà espai físic. Quin instrument més meravellós! Però això és el que sembla…ja que una simple ullada al cable i a l’endoll de la bateria ens revela que es tracta, al mateix temps, d’un terminal domèstic d’una empresa, fins i tot d’un sistema mundial; el corrent arriba per una xarxa de cables i línies d’alta tensió alimentades per centrals elèctriques que depenen d’oleoductes, del carregament de petrolers o de la pressió hidrològica, que alhora suposen torres de perforació, plataformes o preses.

Tota aquesta cadena garantitza una càrrega eficient i ràpida sota la condició imprescindible de que es posin a disposició de cada una de les anelles de la cadena quantitats d’enginyers, planificadors i financers, els quals recorreran a les administracions, les universitats, i a totes les indústries (inclosa la militar). El mòbil, com l’automòbil, el comprimit farmacèutic, l’ordenador o la televisió, depenen completament de l’existència d’amplis sistemes d’organització i de producció, solidaris entre si.

Aquell qui manipula un endoll, no només utilitza una eina, sinó que s’endolla a un punt de tot el sistema. Entre la utilització de tècniques simples i d’eines modernes es troba la transformació de la societat completa. Malgrat la seva innocència aparent, les eines modernes només funcionen quan amplis sectors de la societat actuen com està previst, i les voluntats personals i les casualitats han estat blanquejades al límit de tota espontaneïtat. Al cap i a la fi, no haguéssim dit res d’aquest mòbil si no estigués assegurat que al passar per tota la cadena de producció tot arribarà a l’hora adequada, al lloc adequat i de la qualitat precisada.

La coordinació, la programació, l’adestrament i la planificació, i no només l’energia, són l’elixir de la vida d’aquests aparells tan dòcils. Quan semblen ser servicials i estalviar feina, contràriament exigeixen la contribució important d’un ample número de persones a llocs llunyans; les eines funcionen en la mesura què les persones es transormen en eines.

La divisió entre conseqüències i causes, aquesta invisibilitat del sistema que produeix proezas tècniques, explica l’efecte hipnòtic de la tecnologia sobre tantes ments. L’atracció de la civilització tecnològica es basa sovint sobre aquesta il·lusió òptica.

[CAST] El efecto hipnótico del fantástico móvil

    Examinemos un móvil. Una simple presión en el botón de llamada y en unos instantes, te estás comunicando con alguien en un mismo espacio de tiempo, pero puede que muy diferente espacio de distancia. ¡Un instrumento maravilloso! Por lo que parece… ya que una simple ojeada sobre el cable y el enchufe de la batería revela que se trata, al mismo tiempo, de un terminal doméstico de una empresa, incluso de un sistema mundial; la corriente llega por una red de cables y líneas de alta tensión las cuales están alimentadas por centrales eléctricas, que dependen de la presión hidrológica, de oleoductos o del cargamento de petroleros, que por su parte suponen presas, plataformas o torres de perforación.

Toda esta cadena garantiza una entrega eficiente y rápida bajo la condición imprescindible de que se pongan a disposición de cada uno de estos eslabones cantidades de ingenieros, planificadores y financieros quienes recurrirán a las administraciones, las universidades y a todas las industrias (incluso a los militares). La tostadora, como el automóvil, la pastilla de farmacia, el ordenador o el televisor, dependen totalmente de la existencia de amplios sistemas de organización y de producción, solidarios entre sí.

Quien manipula un interruptor no solo utiliza una herramienta, sino que se enchufa a un empalme del sistema. Entre la utilización de técnicas simples y de herramientas modernas se encuentra la transformación de la sociedad completa. A pesar de su inocencia aparente, las herramientas modernas sólo funcionan cuando amplios sectores de la sociedad actúan como está previsto, y las voluntades personales y las casualidades han sido purgadas hasta el límite de toda espontaneidad. Al fin y al cabo, no hubiéramos dicho nada de este móvil si no estuviera asegurado que a lo largo de toda la cadena del sistema, todo lo necesario llega al sitio adecuado, al momento adecuado, con la calidad requerida.

La coordinación, la programación, el adiestramiento y la planificación, y no sólo la energía, son el elixir de vida de estos aparatos tan dóciles.  Cuando dan la impresión de ser serviciales y ahorrar trabajo, por el contrario exigen la contribución importante de un amplio número de personas en lugares distantes; las herramientas funcionan en la medida que las personas se transforman en herramientas.

La separación entre consecuencias y causas, esta invisibilidad del sistema que produce proezas técnicas, explica el efecto hipnótico de la tecnología sobre tantas mentes. La atracción de la civilización tecnológica se basa a menudo sobre esta ilusión óptica.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s